Partnereink:
Támogató:

A d1 tv médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.


Cikkek

Műsoraink

Mi újság?
Felkeressük azokat a gondolkodókat, alkotókat, közéleti személyiségeket, tudós embereket, akiket régen, ritkán, vagy talán még egyáltalán nem szólaltatott meg a média. A műsor célja, hogy megtudjuk mi áll beszélgetőpartnereink érdeklődésének középpontjában, min dolgoznak, gondolkodnak mostanában. Közvetlen stílusban, személyes környezetben igyekszünk metszetet nyerni alanyaink mindennapjaiból. Úgy gondoljuk, kiválasztottjaink színes egyénisége, csillogó szellemisége és elért eredményei garanciát nyújtanak arra, hogy néhány egyszerű kérdés kapcsán, értékes információhoz, véleményformáló gondolatokhoz juttassuk nézőinket.

Reperto-ART

Hova menjek ma este? Új kiállítás nyílt a napokban? Megnéznék egy jó filmet? Mikor koncertezik a kedvenc zenekarom? Mit olvassak? A válaszokat megkaphatja a reperto-ART-ból!
Ez a műsor minden héten igyekszik hírt adni a legfrissebb kulturális eseményekről, azokról, amelyek SZERINTÜNK kihagyhatatlanok...
Bárki kedvére szemezgethet az aktualitásokból, legyen az kiállítás, színházi előadás, új film, zene, tánc vagy irodalom. A reperto-ART a „mindenevőkre" számít!

Kortárs Korzó

A Kortárs Korzón tradicionális tárlatokat és kísérletező kiállításokat csodálhatunk, magányosan és közösségben alkotó művészekkel találkozhatunk.
A Kortárs Korzó riportjaiban széles palettán igyekszünk bemutatni, mi minden történik a művészet világában. Tágítva a perspektívát beszámolunk koncertekről, táncelőadásokról, színházról és műfajtól függetlenül majd’ minden figyelemreméltó művészeti eseményről.

Melanzs - Közélet ízlés szerint

Hetente jelentkező magazinunk aktuális, izgalmas, sokunkat érintő ügyekkel, eseményekkel, jelenségekkel foglakozik. Teszi ezt politikától mentesen, elfogulatlanul.
A Melanzs sokrétű műsor, melyben igyekszünk válaszokat találni a mindannyiunkat foglalkoztató kérdésekre. Hiteles tükröt tartva mutatunk be életképeket, évfordulókat, adunk hírt tudományos-, kulturális- és sporteseményekről, fesztiválokról, egyszóval „közéletünk” legfontosabb történéseiről.

Pangea

Televíziónk híradója minden nap 19:00 órától foglalja össze a nap legfontosabb nemzetközi eseményeit, kizárólag a CNN amerikai hírtelevízió jelentései alapján.

Minden híradót kétszer ismétlünk meg: az adott napon 22:00, majd másnap reggel 08:00 órakor. Szerkesztőink válogatásával közel 20 percben adunk képet azokról a történésekről, amelyek világviszonylatban is kiemelkedő fontosságúak a politika, a közélet, a gazdaság, a kultúra és a sport területén.

80 liter alatt a Föld körül

Két magyar vitorlázó elhatározta, hogy példát mutat az emberiségnek környezettudatosságból, energiatakarékosságból és hatékonyságból.
Egy vitorlás hajón szemléltetik azt az életmódot, amellyel hatékonyabban gazdálkodhatunk a rendelkezésre álló energiaforrásokkal és nem zsákmányoljuk ki a Földet olyan mértékben, mint ahogyan azt napjainkban tesszük. Sorozatukkal bizonyítják, mindezt mindenki meg tudja valósítani a szárazföldön is. A két magyar vitorlázó körbehajózza bolygónkat az egyenlítő mentén. Szélkereket, napelemet és mindössze 80 liter – biodízel – üzemanyagot használnak, mi pedig végigkísérjük őket az 540 nap és 80 liter alatt.

Zsinórpadlás

Végy egy roppanós szövegkönyvet, Shakespeart, Pintert vagy éppen Háyt, esetleg zizzenős kottákat, kész partitúrát! Ossz szerepeket és feladatokat, rakd rokokó kastélyba vagy üres, szalmaszagú istállóba, fűszerezd fénnyel és hívj közönséget! Csinálj színházat! Ha pedig minderre nincs időd, és lehetőséged, nézd meg velem, hogy csinálják ezt a profik! A Zsinórpadlás ízig-vérig werkmagazin, színészekkel és alkotókkal, a művészbejárótól a rivaldáig. (Molnár Karesz)

Versek szódával - Költők másképp

Nem, neeem, senki ne ijedjen meg, a címben a lényeg: Versek szódával, avagy költők másképp. A Magyar Írószövetség és a Budapesti Kamaraszínház gondolt egy merészet és nagyot: jó hangulatú, vidám talk show keretében mutatják be a hazai kortárs költészet ifjú titánjait - mert hogy a költő is csak ember. Nem titkolt cél a műfaj népszerűsítése, méghozzá nagyon jól emészthető formában. A beszélgetések nem csak a versekről szólnak, szándékaink szerint a poéták minden titkára - és egész személyiségére - fény derül.
Verset? Szódát? Egészségünkre! (Reményi Zsuzsa)

Jazzméletlenek

Amikor megkértek, hogy írjak erről a műsorról néhány szót; mégis miről is szól a Jazzméletlenek, kissé zavarba jöttem, hiszen a feladat egyrészt szemérmetlenül egyszerű, bizonyos szempontból viszont nem könnyű.

Egyszerű, hiszen - mivel ez egy jazz műsor - a jazzről kell írnom, és bonyolult, mivel nem mindenkinek jelenti ugyanazt a jazz. Van akinek életérzés, van aki számára tudomány, egyeseknél az önkifejezés legfontosabb módja, vagy mindezek egyszerre. Szerintem a jazz olyan, mint az étel. Rengeteg ízben létezik, rengeteg módon el lehet készíteni, mindenki szereti egyik-másik válfaját, de nem mindenki tudja ezt magáról. Aki az ízekkel jól bánik az tudós és művész egyszemélyben. Így van ez a jazz-ben is. A Jazzméletlenek feladata mégsem egyszerű, hiszen sok ember számára valamilyen sztereotípia rögzült a jazz szó mellé, ami így egy nem mindig könnyen befogadható műfajt takar. Mi persze tudjuk, hogy ahány ember, annyi íz és annyi jazz és be is bizonyítjuk, hogy mindenki jazz rajongó! Csak tessék figyelni! (Schneider Péter)

Kérem a színpadra!

Mások számára kicsit újszerű színházi műsor ez, de konzervatív lábakon áll. Közel 30 percben elkalauzoljuk a nézőket egy próbára vagy előadásra, beszélgetünk az alkotókkal, közben pedig az aktuális darab íróját ismertetem, megjelenítem, értékelem az utcán kérdezettek válaszai alapján. Egy általam tákolt kis színházban, kézzel mozgatott játékok, bábuk jeleneteket játszanak el a darabból, vagy az író más írásaiból,és végül általában ők is vonják le a konzekvenciákat a műsorral kapcsolatban. (Fazakas Júlia)

Kuriózoom

Televíziónknak nélkülözhetetlen eleme a filmes magazin, többek között azért, mert a 7 művészeti ágból ez jut el a legtöbb emberhez. Kulturális műsoraink célja a művészeti ágak bemutatása, és a film, a hetedik művészet, az őt megelőző másik hat művészeti ágból táplálkozik, állandó kölcsönhatásban áll velük. A film az életre nyitott művészet, így érheti el hogy szórakoztasson, és ugyanakkor tanítson. Napjainkban is születnek olyan filmek, amelyek megmozgatják a világot. Állítólag a televízió és a számtalan új médium jelenléte megnehezíti a film karrierjét. Mi éppen ennek az ellenkezőjét szeretnénk elérni. Egy könnyedebb, laza stílussal, melyre műsorvezetőnk személye nyújt garanciát. Aki eligazít a számtalan hír, és filmbemutató áradatában, kíbicel egy-egy filmforgatáson ahogyan sokan szeretnénk, bemutat olyan filmalkotások is, amelyek bár nagy igényességgel készültek és sorra nyerik a díjakat nálunk és külföldön egyaránt, mégis hosszúságuk, témájuk miatt a fesztiválokon kívül szinte sehol nem láthatja őket a közönség. A filmek széles körű megismertetése mellett az alkotókkal készített beszélgetések folyamán bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé. (Novák Zsüliet)

Iskolatévé

Az elmúlt években a kulturális és oktatási műsorok szerepe egyre inkább átértékelődött. Sokszor filmek és információs műsorok veszik át funkciójukat, az oktatási anyagok pedig jellemzően csak adathordozókon hozzáférhetők.
A hatvanas-hetvenes években az iskolákban az órák menetébe gyakran beépítették a televíziós műsorokat, sőt, a televízió műsorszerkezete is figyelembe vette az iskolai órarendeket, megismételte archívumának a tananyaghoz kötődő műsorait. Ez volt az iskolatévék kora. Mára jelentősen változott a helyzet, mi azonban szeretnénk az oktatandó anyagot mindenki számára élvezetes műsorrá formálni, úgy, hogy eközben a tárgyi tartalom ne csorbuljon. Műsorunkban a gimnáziumi tananyag televíziós feldolgozásával segítjük a középiskolások tanulását és a pedagógusok felkészülését.

Artea

Az Arteában olyan alkotók életét ismerhetjük meg saját elmeséléseikből, akiknek munkássága meghatározta a XX. század magyar kulturális életét.
Személyes történeteik, életútjuk, élményeik, a világról alkotott véleményük közeli ismerőseinkké teszik őket. Ternovszky Béla, Csányi Vilmos, Sándor Pál - olyan nevek, akinek életműve, gondolatai, munkássága mindannyiunk életében szerepet játszik, még akkor is, ha éppen nem tudjuk pontosan, miket is köszönhetünk nekik éppen. Meghatározzák, alakítják világunkat, sorozatunknak köszönhetően pedig most mi is megtudhatjuk mi, vagy ki alakította, alakítja őket.

Életutas

Mindannyian ugyanazon Élet utasai vagyunk. Saját élete útját járva mégis, ki eltékozolja, ki pedig gyarapítja útravaló poggyászát. Van, aki feléli saját javait, s van, aki másokat is gazdagít „dús élte" kincseivel.
Egyórás portréműsorunkban „az emberélet útjának felén" már túljáró tudósok, művészek, jeles közéleti személyiségek vallanak életfilozófiájukról, pályájuk eddig elért eredményeiről. Beszélnek sikereikről és kudarcaikról, örömeikről, bánataikról, sorsfordító pillanatokról és élményekről, a számukra fontos értékekről. Egyfajta számadást készítenek arról, ki, hogyan sáfárkodott eleddig a rábízott talentumokkal.